fredag 14 oktober 2011

Ställ dig i bostadskö!

Nordea har en kampanj där de skriver något i stil med "Kom in och prata med oss så hjälper vi dig hitta det boende som passar just dig och din ekonomi." Hahaha, det vore så himla roligt att faktiskt göra det. Att komma in där med alla våra papper och vår "ekonomi" och sitta och se förväntansfull ut på andra sidan bordet och se dem skruva mer och mer på sig och bara Hm.. jaha, hm..alltså.. Och till slut komma med domen; Tja, alltså det som passar just dig och din ekonomi är nog en billig hyresrätt. Vi får rekommendera dig att ställa dig i bostadskön. Lycka till och välkommen åter!

Alltså precis samma briljanta råd som Tage Erlander gav 1966 när han fick frågan. Inte världens mest uppmuntrande råd, varken då eller nu, med tanke på hur bostadsköerna ser ut. Men jag tänker så här: ibland mäts behovet av lägenheter utifrån hur många som står i den där förfärliga bostadskön som ingen verkar få någon bostad genom någonsin. Och eftersom den är så jobbigt lång misstänker jag att många helt skippar det alternativet som framkomlig väg att få bostad i Stockholm. Men då missas ju dessa personer när det kommer till att bedöma hur många som verkligen är på jakt efter bostad. För erkänn att de enorma lån som vanliga familjer tvingas ta på sig nu för att fixa tak över huvudet inte är någon framkomlig väg egentligen, i längden. Vi kan inte ha ett samhälle där alla är så belånade upp över öronen att de mer eller mindre blir helt livegna. Alltså måste vi försöka få tillbaka fokus på hur många som egentligen skulle önska ett förstahandskontrakt, om det vore en framkomlig väg. För att få reda på det, och kunna använda det som argument i bostadspolitiken, behövs att alla som idag står utanför kön (eftersom den inte ses som något verkligt alternativ) ställer sig i kön! Ställ er i kön! Tänk vilken jädra kö det skulle bli! Tänk vilket fantastiskt mått på hur många som verkligen har behov av en bostad! Att tvinga småbarnsfamiljer eller studenter att ta miljonlån är inget godkänt alternativ. Många av dessa skulle behöva få en hyresrätt för att komma ifrån dyra amorteringar och ränteångest.

Och alla de som just idag inte behöver en hyresrätt, som sitter fint där i egenhändigt belånad bostadsrätt, varför ska de ställa sig i bostadskön? Tja, räntorna kanske går upp så att de nästan inte har råd att bo kvar - då skulle det vara bra om de hade alternativet att byta till en annan bostadsform. Eller kanske de hamnat i en separation och pengarna inte räcker för att köpa två nya bostäder - då skulle det vara bra om de hade alternativet att få åtminstone 1 hyresrätt. Eller de kanske får ett jobb långt ifrån där de bor nu och inte har råd att köpa bostad närmare där de jobbar - då vore det bra om de kunde ha alternativet att få en hyresrätt närmare sitt arbete (och så avlastar vi samtidigt den av avlastning så behövande rusningstrafiken!). De kanske får fler barn och inte har råd att köpa en större lägenhet. Eller de kanske har en gammal släkting boende på annan ort som skulle behöva flytta närmare sin familj på ålderns höst för att kunna få hjälp och stöd och sällskap när det börjar bli svårt att själv ta sig längre sträckor. DÅ SKULLE DET VARA BRA ATT KUNNA FÅ TAG PÅ EN HYRESRÄTT! 

Så för att visa hur viktigt det är med en aktiv bostadspolitik och ett aktivt byggande av hyresrätter - ställ er i bostadskön! Alla. Idag. 


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

  1. När det kommer till detta är jag så glad över att bo i en mindre stad där det faktiskt (fortfarande) är möjligt att bo i bra hyresrätter och slippa all den ångest och all den hets som medföljer storstädernas bostadspolitik. Ur denna bostadsbrist kommer ju även många sidoproblem, eller hur. Jag menar stan behöver ju även arbetskraft utifrån, men ingen kan skaffa sig någonstans att bo, så då uteblir även den (arbetskraften.) Det finns jobb men inga bostäder! Ska bli intressant att se hur detta utvecklar sig i en längre perspektiv. Det är verkligen helt obegripligt hur det blivit.

    SvaraRadera
  2. Jenny: Absolut, det är verkligen något att vara glad över! Här håller situationen på att braka ihop, tyvärr.

    SvaraRadera