tisdag 18 oktober 2011

När det blir fel

Vad ska en säga om fallet med den här 91-åriga dementa kvinnan som skulle utvisas trots att hon inte har några släktingar kvar i sitt hemland (alla bor numera i Sverige)? Alltså, utvisningsbeslutet stoppades i sista stund - på flygplatsen. Men det var inte migrationsverket som stoppade den. Nej tvärt om har migrationsverket, trots att vid upprepade tillfällen blivit uppmärksammade på rådande förhållanden, envist stått fast vid sitt utvisningsbeslut. Varför? Tja, de har ganska väl förklarat vad deras beslut grundar sig på, bland annat här i ett mejl till Per Olsson (mp). Troligen har migrationsverket på fötterna. Varför känns det ändå så in i ryggmärgen fel för de flesta som hör talas om ärendet?

Måste vi inte se till att skapa system i vårt samhälle där inbyggda fel, som så uppenbart upplevs som fel rent mänskligt, kan få bli vägledande för förändring av system. Att det kan bli fel i reglerna är väl inget konstigt. Det måste vara näst in till omöjligt att skapa regler utifrån en tankekonstruktion som sedan täcker upp precis allt och aldrig visar sig ha några maskhål eller luckor. Men när dessa luckor upptäcks, hur ska vi reagera då, är väl den stora frågan? Ska våra myndigheter ha som direktiv att mot allt eget vett och sans bara följa reglerna till punkt och pricka utan att på något sätt larma om konsekvenserna av ett beslut? Ska vi ha ett system där det är medias eller enskilda människors uppmärksamhet som ska bli avgörande för om ett systemfel uppmärksammas eller inte?

Och när ett fel uppmärksammas, kan vi inte på något vis pausa processerna då, så att inte 2, 20 eller 200 människor blir behandlade enligt de felaktiga reglerna i väntan på en eventuell regeländring? Alla regler är skrivna av människor och de allra flesta människor har en inneboende kompass för vad som är någorlunda humant och rätt och riktigt att göra mot våra medmänniskor. Måste vi inte också släppa in människors inneboende förmåga att avgöra vad som är humant och rätt och riktigt även när dessa regler ska tillämpas? Just eftersom reglerna är skrivna av människor och människor gör, som vi alla vet, ibland fel.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar