fredag 30 september 2011

Thomas Nagel

Politiska teoretiker argumenterar vilt om vad som ska kallas rättvisa, och om det existerar något sådan som global orättvisa eller inte. Att världen är ojämlik håller alla med om, men frågan är om den också är orättvis. Ska vi hjälpa till genom bistånd för att vi är snälla eller är vi skyldiga de fattigare delarna av världen någonting genom att vi bidrar och har bidragit till den situation de befinner sig i? Åsikterna går isär och även om jag verkligen gillar teoretiska utläggningar och filosofiska fnulerier blir jag ibland så trött på teoretikerna själva så jag håller på att spy. Då är det en lisa för själen att plötsligt ramla över ett citat som detta:

"Verklighetens siffror är så grymma att rättvisan kanske är en bisak. Vilken ståndpunkt man än intar angående möjligheten eller omöjligheten att tillämpa rättvisenormer på en sådan situation är det otvivelaktigt en katastrof ur ett bredare mänskligt perspektiv. Jag förutsätter att vi är skyldiga våra medmänniskor någon minsta nivå av omtanke när de hotas av svält eller allvarlig undernäring och för tidig död orsakad av lättbehandlade sjukdomar, så som alla dessa människor i akut fattigdom gör. Även om det finns gott om delade meningar om vilka metoder som är mest effektiva behövs det utan tvekan någon form av hjälp från de välbärgade till dem i nöd, oberoende av kravet på rättvisa, såvida vi inte bara är etiska egoister." Thomas Nagel


Källa: Nagel, Thomas. ”Problemet med global rättvisa” i L. Beckman, M. Carbin, E. Erman, A. Gottardis, U. Mörkenstam, S. Näsström, J. Reinikainen & M. Wendt (red:er), Texter i samtida politisk teori (s.327-338). Malmö: Liber AB 2009


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Feminist 2.0


Åh, det här är nog en tidning jag inte vill läsa...

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Rättegången mot barnläkaren

Allting med rättegången mot barnläkaren på Karolinska gör mig djupt sorgsen. Ett litet barn har dött. Ett litet barn som av vad jag förstår skulle ha dött hur som helst. Ett barn var dödssjukt och de facto döende. Och sen dog det. För föräldrarna måste detta självklart vara ohyggligt, det går inte ens att föreställa sig. Det är någonting som en i ärlighetens namn inte ens vill föreställa sig. Men hur kan denna process mot personalen på vårdavdelningen hjälpa i det som har hänt? Föräldrarna har själva vittnat om att den läkare som nu står åtalad var en av dem som verkade bry sig om dem och deras situation, en av dem som fanns där för att förklara och hjälpa. Att de kände stort förtroende för just henne i sin utsatta situation.

Vad hjälper det som pågår nu? Varför har de ett behov av att skylla någon för sitt barns död, ett barn som alltså redan var döende? Det är så fruktansvärt fruktansvärt sorgligt. Men okej, jag kanske inte ska uttala mig i frågan eftersom jag inte tycker att det borde vara förbjudet att göra just det som läkaren nu är anklagad för; nämligen att ge en dödlig dos av en medicin så att någon som redan är döende kanske får ett snabbare slut. Alltså när någon är oåterkalleligen på väg att dö. Är det verkligen något vi ska dra varandra inför domstol för? Jag tror att jag kanske till och med vore tacksam om någon skulle våga sticka ut hakan och göra så för mig, om det var mitt barn.. men det kan jag ju så klart inte veta.

(Läs gärna artikeln jag länkar till i början av inlägget - där hävdas att det som åklagaren påstår har hänt ej har rättslig grund även om det har hänt utan faktiskt ligger innanför ramen för medicinsk befogenhet.)

I vilket fall som helst känns det som om föräldrarna verkligen verkligen behöver få hjälp att bearbeta förlusten av sitt barn. Redan när barnet dog, fast att ingenting i övrigt verkar tyda på det, så tyckte det att något inte stod rätt till och begärde en obduktion. I mina ögon verkar det som om föräldrarna kanske egentligen inte fick den hjälp de behövde från början. När alla andra uttrycker det som att barnet var döende (alltså kanske inte precis den dagen utan tiden strax innan) så är det inte den uppfattning föräldrarna har haft. Redan där känns det som om någonting gått väldigt fel. Har de inte blivit ordenligt informerade? Har vårdpersonalen tassat kring verkligheten för att den är för svår att förmedla? Nej, det känns inte troligt. Att framföra jobbig information måste de trots allt vara rätt vana vid. Så återstår alternativet att föräldrarna helt enkelt inte klarade av att ta in informationen, vilket inte känns så himla långsökt. Vem skulle fatta det liksom? Men varför har inte vården fångat upp det? Varför har de inte fått hjälp att förstå och bearbeta den grymma verklighet de stått inför? Någonstans där måste ursprungsfelet ligga, tänker jag.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Ett nytt land

Åh jisses vad ledsen jag blir av att läsa Malin Ullgrens krönika i dagens DN Kultur. Inte av texten i sig, utan av det hon beskriver. Den sätter fingret på en något obestämd känsla jag burit på ett tag, nämligen att vindarna vänt så pass i vårt kära gamla land att det numera anses radikalt, eller kanske till och med reaktionärt, att bekänna sig som politiskt "vänster". En inte helt och hållet relevant koppling jag gör i sammanhanget är när jag tänker på mina egna känslor inför en försäljare som ringde mig härom kvällen. Han ville "tipsa" om en tjänst som jämför olika pensionsfonder. Jag bara tackade och sa att jag skulle tänka på saken. Vilket jag inte alls tänker göra. Det är nämligen så att hur mycket tidsandan än vill få mig att välja pensionsfond och hur mycket jag än kanske borde göra det, så kan jag inte förmå mig till det. Jag vill inte välja. Det ligger ingen medveten protest i det, utan bara en jädrans stor trötthet inför den här liberala valfrihetsterrorn som vi nu alla tvingas leva under.

Anledning till att jag tänker på det i samband med Ullgrens krönika är så klart att jag inte längre känner igen mig i dagens politiska landskap. Det samhälle som plötsligt anses helt normaliserat är för mig till stora delar fortfarande så främmande. Det är inte det här samhället, med vinstdrivande privatskolor, tvingande självval i vart enda jäkla hörn av samhällsbygget och bostadsrätter i hela innerstan, som jag vill ha och jag blir lika ledsen varje gång jag inser att det inte längre är en kapitalistiskt utopi utan vår verklighet. Och vad fort det har gått! Jag har inte hunnit med. Jag har inte hunnit sörja att mitt barndoms Sverige inte längre existerar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Hej

och välkommen till min helt purfärska blogg. Kul att du hittat hit. Nu kör vi!